Sovellukset

Koska Stable Diffusion on avointa lähdekoodia, siitä ei ole esimerkiksi DALL-E:n ja Midjourney kaltaisesti vain yhtä oikeaa toteutusta, vaan erilaisia sovelluksia on tarjolla lukuisia. Stable Diffusionia ei ole myöskään sidottu yhteen suorituspaikkaan eli sitä voidaan ajaa niin paikallisesti kuin pilvessäkin erilaisten palveluiden kautta. Osan näistä käyttöönotto vaatii käyttäjältä perehtymistä, mutta osa taas on sellaisia, että niitä voidaan käyttää esimerkiksi selaimen kautta ilman asennusta. Sovelluksilla on myös erilaisia hinnoittelumalleja vaihdellen tilausmallista ja käyttöveloitteisesta aina ilmaiseen.

Sovellukset voidaan jaotella esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  1. Paikallisesti ajettavat sovellukset
  2. Pilvessä ajettavat sovellukset
  3. Sovellukset palveluna (SaaS)

Ensimmäisen ja toisen kategorian sovellukset ovat monesti täysin samoja, mutta niiden ajoympäristö on joko paikallisesti omalla tietokoneella ja pilvessä palvelinympäristössä. Stable Diffusionin käyttäminen paikallisesti omalla tietokoneella vaatii yleensä NVidia-näytönohjaimen (joissain tapauksissa myös AMD näytönohjaimia voidaan käyttää), jossa on vähintään 4 GB videomuistia (VRAM). Miellyttävään ja nopeaan käyttöön tarvitaan kuitenkin useimmiten enemmän muistia ja laskentatehoa. Jos käyttäjän tietokone ei täytä näitä vaatimuksia, on tällöin ainoa vaihtoehto käyttää kategorian kaksi ja kolme vaihtoehtoja.

Huomaathan, että ainoastaan ensimmäisen kategorian vaihtoehdot tarjoavat täysin vapaan ympäristön luovuudellesi. Jälkimmäisissä kategorioissa käyttöä saatetaan rajoittaa erilaisilla, kuten esimerkiksi sensuurilla. Myöskin ainoastaan ensimmäisessä kategoriassa vain sinä yksin näet generoimia kuvia, kun taas muissa vaihtoehdoissa ne voivat altistua muiden ihmisten katseille.

Paikallisesti ajettavat sovellukset

Alta löydät listauksen erilaisia sovelluksia ja ajoympäristöjä. Näistä vaihtoehdoista AUTOMATIC1111 on varmasti tällä hetkellä käytetyin ja saatat törmätä siihen monesti esimerkiksi erilaisissa oppaissa ja videoissa. Kyseinen sovellus tukee laajasti erilaisia Stable Diffusionin ominaisuuksia sen kätevän lisäosatoiminnon kautta, jolla siihen voidaan myös lisätä sovelluksesta puuttuvia ominaisuuksia. Sovellus ei ole kaikista kaunein ja helppokäyttöisin, mutta tekoälyn nopeasti muuttuvassa maailmassa se on tällä hetkellä se, joka pysyy nopeiten menossa mukana. Suositukseni onkin käyttää kyseistä sovellusta aina kuin on mahdollista. Myös tämän sivuston Stable Diffusion ohjeet perustuvat lähtökohtaisesti AUTOMATIC1111:en tarjoamiin ominaisuuksiin ja termistöön.

Paikalliset Stable Diffusion sovellukset toimivat usein sekä Windowsilla että Linuxilla. Mac OS tuki on rajallinen, mutta osa sovelluksista tukee myös sitä.

Vaihtoehtoja löydät alla olevasta taulukosta satunnaisessa järjestyksessä. Jokaisella ympäristöllä on omat asennusohjeensa, joihin kannattaa tutustua huolella.

Nimi Kuvaus
AUTOMATIC1111 Tunnetuin ajoympäristö. Tukee lukuisia erilaisia Stable Diffusionin ominaisuuksia ja mahdollistaa paljon muita lisäosatoiminnon avulla. Aktiivisesti kehittettävä ja nopeasti muuttuva.
SD.Next Toiselta nimeltään Vlad WebUI. AUTOMATIC1111:stä jatkokehitetty vaihtoehtoinen toteutus, joka yrittää parantaa alkuperäisen suorituskykyä ja käytettävyyttä.
InvokeAI Moderni ja suorituskykyinen toteutus, jota on verrattu AUTOMATIC1111:een siten, että se on toteutus, joka kehittyy nopeasti ja rikkoo asioita, kun taas InvokeAI on toteutus, joka kehittyy kaikessa rauhassa ja on sellainen kuin AUTOMATIC1111 pitäisi olla. Ei tue vielä erilaisia käyttötapauksia yhtä laajasti kuin AUTOMATIC1111.
ComfyUI Noodipohjainen käyttöliittymä, joka mahdollistaa monimutkaisten työkulkujen rakentamisen visuaalisesti.
Stable Diffusion web UI-UX Vaihtoehtoinen AUTOMATIC1111 toteutus, joka tarjoaa tyylikkään mobiiliystävällisen käyttöliittymän.
Sygil Pelkistetty ja suorituskykyinen käyttöliittymä.
Stable Diffusion WebUI Docker Stable Diffusion Docker-konttina. Tarjaa monia vaihtoehtoja käyttöliittymiksi, esim. AUTOMATIC1111 ja InvokeAI.

Muita vaihtoehtoja löydät esimerkiksi Redditin /r/StableDiffusionin wikistä.

Pilvessä ajettavat sovellukset

Pilvessä ajettavat Stable Diffusionin sovellukset ovat usein täysin samoja kuin paikallisesti ajettavatkin, mutta ajoympäristö on tässä tapauksessa jonkun toisen palvelimella. Näiden sovellusten ajaminen vaatii paikallisesti ajettavien sovellusten kaltaisesti myös käyttäjältä perehtymistä. Useimmiten myöskään palveluntarjoajien palvelinten käyttäminen ei ole ilmaista eli jossain kohti joudut käyttämisestä maksamaan.

Suosittu tapa ajaa Stable Diffusionia pilvessä on käyttää Googlen tarjoamaa Colabia. Löydät ohjeet Colabin käyttöön esimerkiksi täältä. Huomaathan, että Colab on maksullinen palvelu.

Monet palveluntarjoajat mahdollistavat myös erilaisten käyttöliittyminen ajamisen virtuaalikoneissa. Tästä hyvä esimerkki on Microsoftin Azure, josta pystyy vuokraamaan suorituskykyisellä näytönohjaimella varustettuja virtuaalikoneita.

Huomionarvoisena vaihtoehtona tähän kategoriaan kuuluu myös AI Horde, joka on laskentatehoaan lahjoittavien käyttäjien verkosto, jonka käyttäminen on täysin ilmaista. Voit tutustua AI Hordeen täällä.

Sovellukset palveluna (SaaS)

Käytännössä kaikki tähän kategoriaan kuuluvat vaihtoehdot ovat kaupallisia sovelluksia, joiden käyttäminen erilaisten ilmaisten kokeilujaksojen jälkeen maksaa. SaaS-palveluiden käyttäminen on kuitenkin usein vaivattominta, koska niiden käyttöönotto ei vaadi usein mitään muuta kuin palveluun rekisteröitymisen.

Tunnetuin tämän kategorian sovelluksista on DreamStudio, joka Stable Diffusionin kehittäjän Stability AI:n tarjoama sovellus. DreamStudio tukee myös rajallisesti Stable Diffusionin sovelluksia ja ei esimerkiksi mahdollista uusien mallien lisäämistä.

Muita tunnettuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Dreamlike.art tai getimg.ai.

Lukuisia muita vaihtoehtoja löydät esimerksi Redditin /r/StableDiffusionin wikistä. Suositukseni on, että erilaisia vaihtoehtoja kannattaa vertailla ja kilpailuttaa ennen kuin niistä sitoutuu maksamaan mitään.


Oliko kirjoituksesta iloa tai löysitkö siitä virheitä? Voit kommentoida kirjoitusta kommenttikenttään. Muista netiketti!