Mallit

Stable Diffusion sydän on sen malli. Malli pitää sisällään kaiken sen arvokkaan datan, joka mallin koulutuksessa on syntynyt. Mallien avulla Stable Diffusion ymmärtää eri taidemuotoja, konsepteja ja hahmoja. Mallin valinta vaikuttaa paljon siihen miltä lopputulos tulee näyttämään.

Mallit harvoin syntyvät tyhjästä, vaan ne yleensä on rakennettu toisten mallien päälle siten, että ne täydentävät alkuperäistä mallia. Monet mallit pohjautuvatkin Stable Diffusionin perusmalliin joka on nimeltään v1-5-pruned-emaonly. Mallista löytyy myös toinen variaatio, v1-5-pruned, mutta tätä tulisi käyttää vain siinä tapauksessa, että mallia on tarkoitus jatko jalostaa kouluttamalla.

Mallien jakeluun on käytettävissä muutamia tiedostomuotoja, joista tunnetuimmat ovat .ckpt ja .safetensors. Molemmat tiedostomuodot toimivat generointiin ihan yhtä hyvin ja tuottavat saman lopputuloksen, mutta näistä kahdesta jälkimmäinen on turvallisempi käyttää. Mallit voivat teoriassa sisältää sellaista koodia, jota käytetään haittaohjelmien ajamiseen. Safetensor-tiedostomuoto yrittää parhaansa mukaan estää tätä käsittelemällä mallia eri tavalla. Tästä huolimatta on kuitenkin hyvä aina ladata malleja vain luotettavista paikoista, joissa haittaohjelmia harvoin on jaossa.

Yksi luotettavista paikoista etsiä ja ladata uusia malleja on Civitai. Eri mallit tuottavat kuvia erilaisilla tyyleillä kuvia, joten kannattaa kokeilla monia erilaisia ja muodostaa itse mielipiteensä siitä, että mikä miellyttää omaa silmää. On hyvä kuitenkin huomata, että myös Stable Diffusionin perustoteutus tuottaa täysin käyttökelpoisia kuvia. Erilaiset mallit tuottavat niitä kuitenkin vielä perusmallia helpommin, koska niihin on tarkoituksella valikoitu sellaisia kuvia, joita me ihmiset pidämme tyylikkäinä.

Alla olevat kuvat on generoitu erilaisilla malleilla muuten täysin samojen parametrien pohjalta. Ensimmäinen on Stable Diffusionin perusmalli, toinen on Dreamshaper, kolmas on Deliberate ja neljäs on Anything V5. Kaikilla malleilla on hyvin omalaatuinen ja erottuva tyyli.

Perusmalli Perusmalli Dreamshaper Dreamshaper Deliberate Deliberate Anything V5 Anything V5


Oliko kirjoituksesta iloa tai löysitkö siitä virheitä? Voit kommentoida kirjoitusta kommenttikenttään. Muista netiketti!