Yleistä

Minkälaista kuvataidetta tekoälyllä voidaan tehdä?

Kukaan ei tällä hetkellä tunne kunnolla tekoälytaiteen rajoja, joten kaikessa yksinkertaisuudessaan voidaan olettaa, että tekoälyllä voidaan tehdä mitä tahansa kuvataidetta. Jos nykyiset mallit eivät tunne jotain kuvataiteen muotoa, niin mikään ei estä luomasta tästä taidemuodosta omaa malliaan, joka kykenee generoimaan vastaavaa taidetta. Tekoälytaiteen osalta mielikuvitus on vaan siis rajana.

Rikkooko tekoäly tekijänoikeuksia?

On sanomattakin selvää, että kyseessä on monisyinen kysymys, johon ei ole helppoja vastauksia. Niin maailmalla kuin Suomessakin tekijänoikeuslait laahavat sen verran perässä, että myöskään niiden pohjalta helppoja vastauksia ei ole annettavissa. Nykyisten lakien pohjalta voidaan tehdä siis vain hyviä tulkintoja.

Lakimies Jussi Kari on kirjoittanut blogissaan erinomaisen yhteenvedon nykytilanteesta tekoälytaiteen ja Suomen lainsäädännön suhteen. Suosittelen, että käyt lukemassa kirjoituksen täältä.

Yhteenvetona tällä hetkellä Suomen laki on tekoälytaiteelle myönteinen, mutta tilanne voi muuttua tulevaisuudessa, kun lait muualla maailmassa, Euroopan unionissa ja Suomessa kehittyvät tekoälyjen ympäriltä. Myös teknologia tekoälytaiteen ympärillä kehittyy voimakkaasti ja on esimerkiksi mahdollista, että tulevaisuudessa tekoälytaidetta pystytyään kehittämään myös ilman materiaalia, johon liittyy tekijänoikeudellisia kysymyksiä.

Jokainen tehköön siis omat tutkimuksensa ja johtopäätöksensä, joiden oikeellisuuden päättävät loppukädessä Suomessa eri oikeusasteet Tekijänoikeusneuvoston avustuksella.

Onko tekoälyn käyttäminen eettistä?

Tekoäly on työkalu siinä missä muukin ja on järjetöntä ajatella sen käyttöä eettisenä ongelmana. Mitä tahansa työkalua voidaan käyttää sekä hyvään, että pahaan. Työkalun käyttäjän oman valinnat määrävät sen mihin sitä käytetään, mutta itse työkalua on vaikea syyllistää.

Vertailun vuoksi ajatellaan hetki toisia työkaluja joiden käyttäjän täytyy tehdä eettisiä valintoja. Esimerkiksi tavallisella kameralla voidaan ottaa kuvia, joiden tarkoitusperät on hyvät: sillä voidaan kuvata luontoa, tehdä taidetta tai ikuistaa tilanteita. Samalla kameralla voidaan myös salakuvata, lavastaa syyttömiä tai tuottaa moraalittomia kuvia. Myös pensselillä voidaan tehdä samoja asioita. Täysin samaan pystytään myös kuvankäsittelyohjelmilla.

Onko mikään näistä kuitenkaan työkalun vika? Ihminen itse viime kädessä päättää mihin työkaluja päätyy käyttämään.